Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası K O B İ G E M KOBİ Geliştirme Merkezi

DUYURULAR


Dünya Limit Aşım Günü, Bu Yıl 2 Ağustos Olarak Belirlendi

4 Ağustos 2023, Cuma

 

Dünya Limit Aşım Günü, Dünya'nın biyolojik kapasitesi ile insanlığın ekolojik ayak izi arasındaki oran doğrultusunda hesaplanmaktadır. İnsanlığın ayak izi, dünyanın biyolojik kapasitesini aştığında limit aşımı gerçekleşmeye başlamakta. İnsanlığın bir yıl boyunca tüketeceği kaynaklar ve tüketilen kaynaklar değerlendirildiğinde fazla tüketim, gezegenin bir yıl içinde tüketmesi gereken kaynakları fazlasıyla geçiyor.

 

İnsanlık tarihi boyunca 1970'li yıllardan bu yana gezegenin sınırları aşıldığı ve bir sonraki yılın kapasitesini kullandığımız belirlenmiş. 1970&rsquoli yıllarda Aralık ayından başlayan aşım günü, günümüze gelindiğinde Ağustos ayına kadar gerilemiş durumda. Bu yıl Dünya Limit Aşım günü 2 Ağustos 2023 olarak belirlenirken, geçtiğimiz yıl bu tarih 28 Temmuz 2022 idi. Küresel aşım gününün yanı sıra ülke bazında da limitler belirlenmekte. Türkiye için limit aşım günü 2022'de 22 Haziran iken 2023 yılı için de aynı tarih olarak karşımıza çıkıyor.

 

 

Global Footprint Network tarafından yapılan bir çalışmaya göre Dünya Limit Aşım Günü'nü ileriye taşımak için

 

  • Bireysel araç kullanımının ortak kullanıma dönmesiyle 3 gün, 
  • Eşya kullanımında yeniden kullanım, yeniden satış ve yenileme yoluyla iki katına çıkması ile 1 gün, 
  • Dünyadaki herkesin et tüketimini yarıya indirmesiyle 7 gün,
  • Dünya çapında gıda israfının yarıya inmesiyle 13 gün,
  • Bisiklet kullanımının %35 arttırılmasıyla 9 gün,
  • Yiyeceklerin % 80&rsquoinin yerel olarak tedarik edilmesi önem taşımaktadır.

 

Limit aşım gününü ileriye çekmek ve kaynaklarımızı yıllık olarak aşmadan kullanabilmek için bireysel tüketimler de büyük önem taşımakta. Kısıtlı kaynakların kullanımı konusunda hassasiyet geliştirerek, kaynak kullanımındaki etkinliğimizi azaltmamız mümkün. Enerji konusunda ledli ampuller kullanarak, elektrik kullanımımıza dikkat ederek, gereksiz kullanımlardan kaçınarak katkı sağlamamız mümkün. Su kullanımında gereksiz israftan kaçınmak, yağmur suyu depolama tanklarını aktif hale getirmek gibi basit ama faydalı yollar izlenebilir. Kişisel kullanımlarımızda yakıt kaynaklı enerji kullanımını da dikkate almamız büyük fayda sağlayacaktır. Araç kullanımı mümkün olduğunca minimum seviyede tutmak, elektrikli araçlara, toplu taşımalara eğilim göstermek yarına yaşanılabilir bir dünya bırakmak adına büyük önem taşımakta. Unutmamak gerek ki bugün yapılan ufak bir adım birçok ufak adımla birleştiğinde güzel sonuçlar doğuracaktır. Bir sonraki yıldan harcamamak için şu an tüketimlerimize dikkat etmemiz gerekiyor.

 

Kaynak: Global Compact Türkiye, Overshoot Day Official