Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası K O B İ G E M KOBİ Geliştirme Merkezi

DUYURULAR


Thyssenkrupp 2.2 Milyar Dolarlık Yeşil Çelik Sübvansiyonu için AB’den Onay Aldı

21 Temmuz 2023, Cuma

Thyssenkrupp 2.2 Milyar Dolarlık Yeşil Çelik Sübvansiyonu için AB'den Onay Aldı

 

Thyssenkrupp AG, yeşil dönüşüm için önerilen yeşil çelik üretimi için Alman hükümetinden yaklaşık 2,3 milyar dolarlık devlet sübvansiyonu paketi için Avrupa Birliği'nin onayını aldı.

 

Thyssenkrupp Çelik bölümü, mevcut durumda Almanya'nın toplam karbon emisyonlarının yaklaşık %3'ünden sorumlu. Önde gelen Alman şirketi, Duisburg tesislerinde iklim dostu çelik üreterek ayak izini azaltmayı hedefliyor.

 

 

Yeşil Anlaşma Yeşil Çeliktir

 

Avrupa'daki büyük işletmeler yeşil üretim tesisleri inşa etmek yolunda büyük sübvansiyonlar için hükümetlere yöneliyor. Bu, temiz teknoloji sektöründe lider olmayı amaçlayan AB'nin ''Yeşil Anlaşması'' ile uyumlu olup yeşil çelik, bölgedeki Net Sıfır endüstrisinin kilit gücüdür.

 

Çelik endüstrisi yılda yüz milyarlarca dolar gelir elde ediyor, ancak bunun bedeli gezegen. Sektör, çelik yapmak için yüksek oranda kömüre bağımlı olması nedeniyle küresel karbon emisyonlarının %9'u kadarını oluşturuyor.

 

Devasa ayak izini azaltmak çok maliyetli ama yeşil çelik yapmak için temiz teknoloji kullanmak maliyeti düşürmeye yardımcı olabilir.

 

Yeşil çelik üretimi genellikle demir cevheri peletlerini saflaştırmak için hidrojeni içerir ve onu elektrikli fırınlarda çelik yapmak için eritir. Bu temiz teknoloji temel olarak, her bir ton çelik için bir tondan fazla CO2 salan yüksek fırınlara güç sağlamak için kullanılan kömürün yerini alıyor.

 

ThyssenKrup, iklim stratejisinin bir parçası olarak bu yeşil çelik teknolojisinin uygulanabilirliğini test etti. Alman sanayi şirketinin hedefi, 2045 yılına kadar çelik üretimini karbonsuz hale getirmeyi amaçlıyor. Firma, üç kaynakta (Kapsam 1, 2 ve 3) çelik üretiminin karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar en az %90 oranında azaltmayı hedefliyor. Kısa vadede Thyssenkrupp Steel, 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını 2018 seviyelerine göre %30 azaltmayı planlıyor.

 

 

Yeşil Çelik Üretimi için Hidrojen

Bu hedeflere ulaşmanın büyük bir kısmı, Thyssenkrupp'un Duisburg tesisinde hidrojenle çalışan bir doğrudan indirgeme (DR) tesisinin inşa edilmesidir. 2,5 milyon metrik ton doğrudan indirgenmiş demir (DRI) kapasiteli devrim niteliğinde bir konsepttir. Şirket buna "tkH2Steel" adını veriyor ve bu da 3,5 milyon mt'dan fazla CO2 azaltabiliyor.

 

Duisburg üretim tesisi, yüksek fırınlar kullanarak kömür bazlı sıcak demir üretimiyle bugüne kadar yılda yaklaşık 20 milyon mt CO2 salımı gerçekleştiriyor. Thyssenkrupp Steel, hidrojenle çalışan doğrudan indirgeme tesisleriyle emisyonlarını önemli ölçüde azaltabilir ve karbon nötr çelik üretebilir. Dev çelik üreticisi, 2030 yılına kadar 6 milyon mt CO2 salınımından kaçınmayı planlıyor.

 

AB tarafından onaylanan 2 milyar avroluk sübvansiyon, Thyssenkrupp'un yeşil çelik üretim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak.

 

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayınız.